Viser arkivet for juli, 2013

Almedalsveckan på norsk

Fylkesleder Kjartan Alexander Lunde (V) kan ha kommet til å lansere en særdeles god idé da han foreslo å legge alle skoledebattene til konserthuset i Bjergsted. Her skal han få litt ekstra drahjelp: Hvorfor ikke la skoledebattene i Bjergsted bli et Almedalsveckan på norsk? En ung politikkfestival? En happening som utnytter ledig kapasitet i Bjergsted, politikere som bare lengter etter valgkampstart og ikke minst kan fyre opp under den politiske interessen som ligger latent i mange ungdommer.

Almedalsveckan er Sveriges kanskje viktigste politiske verksted. Veckan begynte da Olof Palme i 1968 entret et lastebilplan ved kruttårnet i Almedalen i Visby på Gotland og gjorde det han behersket som få andre: Talte til folk og skapte begeistring. I dag er Almedalen blitt stedet der alle svenske partier presenterer seg, arrangerer seminarer og viser seg fram. Hver dag i veckan taler en toppolitiker i Almedalen. I går var det statsminister Fredrik Reinfeldt sin tur, i dag slipper partileder Jonas Sjöstedt fra Vänsterpartiet til. En kikk på SVT eller en klikk på en svensk nettavis anbefales denne uken, der det svenske demokratiet viser seg fra sin fineste side.

Almedalsveckan fikk sitt norske motstykke i Arendalsuka i fjor. Tilsynelatende politisk fryd og gammen, helt til det ble en stor mediesak av at rådgivningsselskapet First House var medarrangør. Selvsagt diskret i bakgrunnen, men for kritiske sjeler som ikke liker at byråer som First spiller en stadig mer sentral rolle, kan involveringen deres føre til at enkelte miljøer holder seg vekke fra arrangementet. Almedalsveckan ble skapt av en politiker, og selv om næringsliv, forvaltning og organisasjoner er med som sponsorer og medarrangører, vil det være en styrke om politikerne har styringen.

Venstres fylkesleder pekte på konserthuset etter at RA skrev om mange videregående skolers vegring mot skoledebatter. Arrangementene er av ymse kvalitet og kan minne mer om laverestående varianter av nettdebatter enn politikk, men en mer seriøs ramme kan utvikle ungdomspolitikerne. En avvikling av debattene er det motsatte av hva samfunnet vil. Alle ser fordelene ved politisk engasjerte førstegangsvelgere, som kan bli motivert til å stemme etter å ha hørt sin første politiske debatt. I tillegg til debatten spiller skolevalgene en viktig rolle som politisk barometer. Gjennom flere valg har både NRK og Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste gitt mye kunnskap rundt førstegangsvelgernes politiske atferd.

En av Norges demokratiske styrker er partienes ungdomsbevegelser. Et Almedalsveckan-inspirert arrangement for ungdommen kan inspirere, rekruttere og ikke minst motivere de yngste stemmeberettigede til å oppsøke valglokalene. Med kulturhuset i Bjergsted som arena kan det oppstå en miks av politikk og kultur som i hvert fall kan bli en Almedal light.