Viser arkivet for januar, 2012

Trond Giske og arvesølvet

A-pressens nedsalg i TV 2 til Egmont for 2,1 milliarder kroner har vært den store nyheten i helgen. Etter oppkjøpet av Edda – som ennå ikke er godkjent av Medietilsynet – har det ligget i kortene at A-pressens salg av aksjer i TV 2 ville komme før eller senere. Signalene har vært der lenge – for de som har fulgt med. A-pressens strategi har vært og er å satse på nummer 1-aviser i lokalmarkedet, noe som til de grader ble understreket ved oppkjøpet av Edda-avisene før jul. Både TV 2s manglende plass i denne strategien og behovet for kapital for å finansiere Edda-kjøpet, gjør operasjonen til bortimot en ikke-nyhet.

I hvert fall for alle andre enn Trond Giske. Næringsministeren har brukt helgen til å spille overrasket over at danske Egmont har brukt sin forkjøpsrett til å handle resten av TV 2-aksjene fra sin mangeårige makker på eiersiden. Giske tar i bruk de sterkeste ordene i den verbale verktøykassen han disponerer som næringsminister; at arvesølvet selges ut av landet. Giske appellerer også til LO, som er den andre store eieren av A-pressen ved siden av Telenor. Mens LO-leder Roar Flåthen stiller seg bak A-pressens salg, murres det i Handel og Kontor og blant de konserntillitsvalgte i A-pressen, men påfallende nok ikke blant de TV 2-ansatte.

Egmont har brukt 20 år til å vise at de har langsiktige planer i TV 2 og vil kanalen vel. Ingenting tyder på at det danske medieselskapet – som har eierskap i 50 andre norske selskaper – over natten skulle bli en tyv av norsk arvesølv. Tvert imot tror vi eierskapet kan gjøre TV 2 bedre rustet til å ta de neste mediekrigene – som kjempes mot Google og Facebook. TV 2-sjef Alf Hildrum har gravd dypt i kassen for å få rettigheter til norsk og engelsk fotball de siste årene, og det er ingen grunn til å tro at rettighetsutgifter er for nedadgående. Når TV 2 blir en del av et nordisk mediekonsern med kompetanse på TV, innebærer dette at kanalen i Bergen kan tjene på et tettere samarbeid med andre TV-stasjoner. Selv om TV 2 har vært en sikker inntektskilde for sine norske eiere, har det vært vanskelig å se de såkalte synergieffektene. Og det er effekter av tett samarbeid mye dreier seg om i mediebransjen nå om dagen.

I likhet med LO-Flåthen tror vi Egmont heller bidrar til å sikre norske arbeidsplasser. Og det er her Giske bommer så fundamentalt når han snakker som en pamflett fra EU-striden i 1994. Når han spiller en overrasket og uinformert forsvarer av arvesølvet, må vi anta at den samme proteksjonismen viser seg neste gang for eksempel Schibsted kjøper seg opp utenlands? Mediekapitalen er – lik det eller ei – internasjonal. Det bør en næringsminister forholde seg til uten å ty til solospill som i helgen.